Ce trebuie să știți despre schimbarea furnizorului de gaze naturale?

08. Feb.

Dacă sunteți nemulțumiți de serviciile furnizorilor de gaze naturale, trebuie să știți că legislația actuală permite oricărui consumator să schimbe furnizorul. Astfel de nemulțumiri pot veni fie de la calitatea serviciilor, fie de la factura de gaze naturale. Prin urmare, este bine să știți câteva aspecte esențiale legate de schimbarea furnizorului de gaze.

Posibilitatea trecerii la un preț negociat

Schimbând furnizorul de gaze naturale, consumatorii casnici au posibilitatea de a trece de la un preț reglementat al gazelor, la unul negociat, datorită pieței libere.

Consumatorii nu mai pot reveni la furnizarea reglementată

În același timp, consumatorii trebuie să știe că nu mai au dreptul de a reveni la furnizarea reglementată, dacă au schimbat furnizorul de gaze naturale și și-au exercitat dreptul de eligibilitate.

Obligația de a respecta condițiile contractuale

Pentru a schimba furnizorul, orice consumator casnic de gaze naturale este obligat să respecte condițiile contractuale și să aștepte 21 de zile de la data solicitării pentru a beneficia de noile servicii.

Schimbarea furnizor gaze gratuită

Legislația în vigoare permite consumatorilor schimbarea contractului de gaze naturale și a furnizorilor în mod gratuit, interzicând perceperea oricăror taxe sau tarife asociate unui astfel de proces. De asemenea, aceste schimbări nu presupun nicio modificare de ordin tehnic.

Libertatea de a alege furnizorul dorit

Conform datelor ANRE, prin furnizarea de gaze naturale pe o piață liberă care presupune concurență, clientul final are dreptul de a încheia un contract pentru furnizare de gaze negociat cu oricare dintre operatorii economici, cu condiția ca operatorul respectiv să dețină o licență de furnizare a gazelor naturale.

Obligația furnizorului de gaze

După încheierea procedurii de schimbare, noul furnizor este obligat să vândă clientului final gazele naturale la prețul stabilit în urma negocierii sau la cel din oferta aleasă de către client, în funcție de cum a decurs procedura.

Recomandări ANRE

Pentru a schimba furnizorul de gaze, ANRE recomandă consumatorilor să solicite, în prealabil, ofertele mai multor furnizori și să facă o comparație înainte de a lua o decizie. În acest fel, consumatorii au posibilitatea de a alege un nou furnizor care le poate pune la dispoziție cel mai avantajos pachet, din punct de vedere financiar și calitativ.

Există câteva lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când decideți ce furnizor de gaze să alegeți. Cel mai important factor este probabil prețul, dar este important să luați în considerare și calitatea serviciilor și termenii și condițiile contractului. Un alt lucru de care trebuie să țineți cont este dacă furnizorul de gaz oferă reduceri sau promoții.

Pentru a obține cea mai bună ofertă, se recomandă consumatorilor să solicite oferte de la mai mulți furnizori și să le compare înainte de a lua o decizie. În acest fel, consumatorii pot fi siguri că aleg furnizorul de gaz care le satisface cel mai bine nevoile.

Citeste si despre: care este indexul la gaze.